Az Art4ROM kísérleti projekt Magyarországon, Olaszországban és Szlovákiában

Olaszország (Mus-E Nápoly) 

​​

A projekt keretében a roma és a nem roma kultúra megértését és integrációját a zenén keresztül közvetítik.A zene narrációvá, grafikai jelekké, festményekké, művészeti produktumokká alakul, melyen keresztül a gyermekek megismerik a roma emberek történetét és életét, kultúrájukat és ismereteiket a zene nyelvére fordítják át.A MUS-E Nápoly egy vagy több (roma és nem roma) gyerekekből/tizenévesekből álló heterogén csoportot hoz létre, melyet kisebb csoportokra osztanak fel érdeklődésük, az általuk kiválasztott hangszerek, illetve egy előzetes teszt eredménye alapján.

 

Eslovàquia (Slovensko ETP)

 

ETP Slovensko implicarà nens romanís i no romanís en les activitats del projecte Art4ROM mitjançant l'ús de la música i el teatre per promoure la cultura gitana entre els nens en edat escolar i els joves. La implementació d'aquestes no - eines educatives formals durà a compliment reeixit dels objectius del projecte.

Els operadors culturals (líders d'activitats extracurriculars) en els centres comunitaris s'utilitzaran mètodes educatius innovadors durant les activitats extracurriculars regulars, amb assistència dels nens romanís.

Magyarország (Mus-E Magyarország)

 

A nagy tapasztalattal, 20 éves, és egy olyan környezetben, pillérek, mint az önbizalom, elfogadása és gyakorlata a Művészeti Iskola ad MUS-E Magyarország kivételes lehetőséget, hogy bővítsék módszertani roma kultúra. Át a fő művészeti ágak, mint a zene, a tánc, a vizuális művészetek és a színház, MUS-E Magyarország végrehajtja a "laboratórium" fejlesztésére irányuló új módszerek középpontjában a roma gyerekek iskolai alapú MUS-E a magyar hálózat. Amellett, hogy a bevonni művészek a különböző tudományágak, a projekt fogják szállítani a különböző magyar városok, mint például a Budapast, Győr és Tatabánya, a környéken a "Mandingo".​​

 

 
 

Az Art4ROM kísérleti projekt célja a személyes fejlődés elősegítése, az integráció támogatása, az iskolai lógások megszűntetése, valamint a roma kultúra népszerűsítése az iskolás gyerekek körében. A kísérleti projektet különböző környezetben valósítjuk meg: általános iskolákban, roma és nem roma gyerekek számára fenntartott közösségi és rekreációs pontokon.

 

A gyerekeket az iskolákon vagy a foglalkozásokat szervező egyesületeken keresztül érjük el. Olyan kommunikációs eszközökkel közelítünk hozzájuk, amelyek vonzóak számukra. Ilyenek például a mesék, a bábszínház, a csoportjátékok, az arc és pólófestés, a rajzkészítés, az éneklés, a tánc, a drámajátékok, az együtt zenélés, stb.

 

A kísérleti szakaszban a következő tevékenységekre kerül sor:

A kísérleti módszer iskolákban vagy kulturális központokban hozza össze a különböző országok - Magyarország, Olaszország, Szlovákia - iskoláiból és „gettókból” érkező gyermekeit azzal a céllal, hogy együtt dolgozzanak az integráció előmozdítása érdekében.

 

  • iskolák kiválasztása

  • kulturális központok kiválasztása

 

 

A projekt pénzügyi hátterét az Európai Bizottság biztosítja.