Az Európai Unió Élethosszig Tartó Tanulás Programja (LLP)

​Az Európai Unió Élethosszig Tartó Tanulás Programja, amelyet 2014-től majd új programmal helyettesítenek, támogatja a gyerekkortól az idős korig tartó, minden élethelyzetre kiterjedő tanulási lehetőségeket.

 

További információért látogasson el a következő weboldalra:

http://ec.europa.eu/education/news/news2992_en.htm

 

Az LLP program a Socrates, a Leonardo da Vinci és az eLearning programok utódjaként a 2007-2013 közötti időszakban 7000 millió eurós költségvetéssel rendelkezik.

 

A program keretében olyan projekteket részesítenek támogatásban, amelyek előmozdítják a változást, támogatják a kétoldalú és többoldalú partnerségeket, segítik az egyének országok közötti mobilitását és Európa szerte hozzájárulnak az oktatási és a képzési rendszer minőségének javításához.

 

A program négy pillérre, vagy alprogramra épül.

  • A tanulók, tanárok, iskolák és kapcsolódó intézmények/szervezetek (iskolai előkészítők és iskolai oktatás a középiskolai oktatásig bezárólag) számára szóló Comenius program

  • A diákok, ösztöndíjasok, tudományos munkatársak, professzorok, egyetemek és kapcsolódó intézmények/szervezetek (felsőoktatás, ideértve az országok közötti vállalati diákcserék) számára szóló Erasmus program

  • A szakmunkás tanulók, munkások, alkalmazottak és kapcsolódó intézmények/szervezetek (szakképzések, képzések) számára szóló Leonardo da Vinci program

  • A felnőttek, tanárok és a felnőtt képzésben aktív kapcsolódó intézmények/szervezetek számára szóló Grundtvig program

Ezt a négy pillért egy „átlós program” fogja össze, amely 4 fő tevékenységet foglal magába:

Az egyes stratégiák kialakításában történő együttműködés és innováció (KA1), Nyelvek (KA2), Információs és kommunikációs technológiák. ICT (KA), Az eredmények kiaknázása és terjesztése (KA4)

 

(A programmal kapcsolatban a következő weboldalon tájékozódhat: http://www.uk.ecorys.com/video-llp-intro.html)

 

  • A Jean Monnet Program az európai integrációval kapcsolatos oktatást, kutatást és észrevételeket ösztönzi a felsőoktatási intézményekben a világ minden pontján.

További információ az Európai Unió weboldalán található:

http://eacea.ec.europa.eu/llp/index_en.php

 

A befejezett európai projektekről készült adatbázis a következő web helyen található:

http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/eve/


 

​ EU projektek

 

A projekt pénzügyi hátterét az Európai Bizottság biztosítja.