Art4ROM pilotatge a Hongria, Itàlia i Eslovàquia

Itàlia (Mus-E Napoli)

​​

En aquest projecte, la comprensió i la integració de la cultura gitana i no gitana és transmesa per la música.

La música esdevé narració, signe gràfic, dibuix, producte o vídeo per descobrir la història i la vida dels gitanos, també per interpretar la seva cultura i el coneixement de la música.

Mus-E Napoli identificarà a un o més grups heterogenis formats per nens o adolescents (gitanos i no gitanos) que es dividiran en petits grups d'acord a les seves aptituds o l'instrument triat.
Eslovàquia (Slovensko ETP)

 

ETP Slovensko implicarà nens romanís i no romanís en les activitats del projecte Art4ROM mitjançant l'ús de la música i el teatre per promoure la cultura gitana entre els nens en edat escolar i els joves. La implementació d'aquestes eines pedagògiques basades en principis de l’educació no formal facilitarà el compliment dels objectius del projecte.

Els operadors culturals (líders d'activitats extracurriculars en els centres comunitaris) utilitzaran mètodes educatius innovadors durant les activitats extracurriculars habituals, amb assistència dels nens romanís.

Hongria (Mus-E Hungary)

​​

Una llarga experiència de 20 anys a l'entorn de l'escola i amb pilars com la confiança en un mateix, l'acceptació i la pràctica de les arts, dóna a MUS-E Hongria, la excel·lent oportunitat per estendre la seva metodologia a la cultura romaní.

A través de les principals disciplines artístiques, com la música, la dansa, les arts plàstiques i el teatre, MUS-E Hongria crearà un "laboratori" en el desenvolupament de noves metodologies centrades en els nens romanís a les escoles de primària que formen part de la xarxa Mus-E Hongria. A més de la participació d'artistes de diferents disciplines, el projecte es desenvoluparà en diverses ciutats hongareses, com Budapast, Győr i Tatabánya en l'anomenat barri "Mandingo".

La implementació pilot de Art4ROM té la intenció d’estimular el creixement i desenvolupament personal, afavorir la integració i eradicar l’absentisme escolar i promoure la cultura gitana entre els nens en edat escolar. El programa d’activitats pilot es durà a terme en diferents contextos: en escoles de primària, en assentaments i en centres de lleure per a nens.

 

Els nens es beneficiaran de la metodologia Art4ROM a l’escola o en activitats organitzades per les entitats participants. Això els permetrà involucrar-se en activitats en les quals es treballarà a partir de diferents tipus de metodologies com contes, titelles, teatre, jocs de grup, pintura, dibuix, cant, etc.

 

Durant la fase pilot es duran a terme les següents activitats:

 

- Experimentació de la Metodologia a diferents països - Hongria, Itàlia, Eslovàquia

 

- Reunir a nens de les escoles i dels assentaments en escoles o centres culturals per a treballar junts        amb la finalitat de fomentar la integració.

 

- Selecció d’Escoles

 

- Selecció dels Centres Culturals
 

Aquest projecte s’ha finançat amb el recolzament de la Comissió Europea